2010. január 17., vasárnap

Dr.Hajdu Gyorgy
Orosházán született 1911.február 18.-án. Édesapja az Orosházi Zsidó Elemi Iskola igazgató-tanítója volt. Ketten voltak testvérek.

Orvosi tanulmányait kitunő eredménnyel végezte el a szegedi egyetemen. Gyógyszertani kutató munkája után 1935-ben vándorolt ki Amerikába. Izületi betegségek kutatása és gyógyítása után a pszichiatriában lett szakorvos. Kutató vizsgálatai során feltalált gyógyszerével a mai napig sikeresen gyógyítják az izületi betegségeket.
Pszichológiai kutatásai, az emberi hang(hullám) analizálása sok cikket eredményezett a jelentős és meghatározó orvosi szaklapokban. Tanított a New York Madical College-ban.
A hihetetlen mennyisségü orvosi munka mellett időt talált a filozófiára, 1958-ban könyve: "The architectura of sanity" jelent meg.
A költeszet volt az igazi szerelme. Három kötete jelent meg: 1./ Fables On Four Modern And Four Ancient Sciences, Branden Press, Boston, 1970. 2./ Hewn To Shape, Branden Press, Boston, 1970. (Mark Van Doren ajanlásával) 3./ After The Years, Waver's Edge Press, New York, 1978.
Mark Van Doren, Amerika kiváló költője a következőket írta Dr.Haydu egyik kötetéről: "Ez egy rendkivüli féktelen könyv, tele meglepetéssel és váratlan, lélegzet-megállító szépséggel. A költemények az Ő egyéni kifejezései, amit Ő lát felhőben, vízben, fákban, szélben (AKKOR, talán nem már, de AKKOR) emberekben, szeretőkben. Nincs semmi ezen a világon, ami nem bűvölné el Dr.Haydu-t, aki lát fényt kisurranni mindenhol és lángot terjedni végtelenül sokkal több témán, mint amiről Hamlet és Horatio álmodozott."
Versirás mellett fordított magyarról amerikai angol nyelvre. George Haydu fordította először (és talán egyedül) Radnóti Miklós verseit Amerikában.
George Hajdú testvérevel (Dr.Hajdú Béla /B. William Haydu/, aki szintén orvosi egyetemet végzett, jelenleg is az USA-ban el.) kivaló kapcsolatot tartott a szegedi egyetemista társakkal, így dr.Müller Miklós /Nicolás Muller/ orosházi születésü világhírű fotográfussal.
George Haydu házas ember volt. Két fiút nevelt fel. 1988-ban halt meg.

Nincsenek megjegyzések: