2010. január 18., hétfő


Domoki József: Orosháza, 1930. november 30 - Orosháza, 2006. május 14-én)
Képzettsége szerint mérlegképes könyvelő volt, dolgozott Székkutason az ÁFÉSZ-nál, Orosházán az Üveggyárban osztályvezetőként, majd a Sütőipari Vállalat főkönyvelője lett nyugdíjazásáig.Nagyszénáson az Október 6 TSZ belső ellenőre lett. Nyugdíjba vonulása után kezdett írni, az Orosházi Napló, A hónap, Orosházi Élet közölte, és az Alföld Rádió sugározta felolvasott jegyzeteit, karcolatait, tudósításait. Élete végén állandó orvosi kezeléssel élte napjait. Aztán a veséje felmondta a szolgálatot.
Szülei Domoki József postai altiszt, édesanyja Hegedűs Mária htb. Felesége, Gaál Magdolna ügyviteli dolgozó, nyugdíjas. Gyermekeik: Domoki Ágnes (1959.), Domoki9 Zoltán (1966).Egyetlen könyve jelent meg, amelyben Orosháza hajdani világának apró életképeit rajzolja meg. Kis apró fényképek ezek az írások, kisemberekről, jellegzetes figurákról és egyéb érdekességekről. Ma már hihetetlen értékek ezek a kis jegyzetek.
Felesége Magda ígyemlékezik vissza rá: "Jóska szórakozásból,mondhatnám hobbiból írt,egyetlen könyvét,vagy inkább füzetecskét is mások unszolására szedte össze.MInden érdekelte,a sport,a festészet,az irodalom,de semmit nem pénzért vagy éppen a dicsőségért csinált.Minden kis elismerésnek örült,többször nyert a kardoskúti vers és próza versenyeken.Kiváló nyelvérzékkel áldotta meg a sors,gimnáziumi tanulmányai alatt tanult latint és angolt, amit ő maga fejlesztett tovább.Jellemző,hogy amikor már nagy beteg volt,az orvosok által latinul leírt diagnózist is azonnal lefordította. "
Könyvei: Kisvárosi panoptikum, (tollrajzok) - Helios Kiadó, Orosháza 1999.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sass Ervin Orosházán született 1929. július 26-án. Újságíró, költő, művészeti író, színikritikus.
1947-ben érettségizett az Orosházi Evangélikus Gimnáziumban, 1968-ban a Debreceni Tanítóképző Főiskolán szerzett népművelő-könyvtáras diplomát.
1948. január: újságírói pályájának kezdete az Orosháza és Vidéke című napilapnál, majd dolgozik az Orosházi Hírek, a Viharsarok népe és a Békés Megyei Népújság szerkesztőségében. 1962-től 1991-ig (négy év megszakítással) a lap kulturális rovatának vezetője, nevéhez fűződik a Köröstáj című irodalmi-kulturális melléklet megteremtése, melynek 1962–1990 között szerkesztője, ebben az időben a Köröstáj Baráti Kör titkára.
1992: a Napi Délkelet olvasószerkesztője, a Heti Délkelet, a Csabai Mérleg és a Ludové Noviny külső munkatársa,majd a 2001-ben alapított, évente megjelenő A Jelen című orosházi almanach szerkesztője.A hónap című internetes kulturális folyóirat állandó munkatársa.
Verseskötetei:
1981 Intés önmagamhoz
1986 Naponta felkelek
1997 Sziklákat görgető bogarak
1997 Remény a kék paripán
1999 Dagerrotípia
2001 A fürdőmester vízbe ugrik
2006 Merre hé?
2007 Tengerkék alkonyat
2008 Csóka Csenci a vendéged
Ezenkívül számos antológiában jelentek meg irodalmi írásai, és több kötetet szerkesztett.
Közel száz képzőművészeti kiállítást nyitott meg eddig, és írt róluk műkritikát. A Békés Megyei Jókai Színház 50 éve című, 2004-ben megjelent jubileumi albumban Himnusz az ötvenediken címmel adott közre esszét a színház fél évszázadára emlékezve.