2010. szeptember 1., szerda

Orosházi könyvkiadás és könyvkiadók 1945 után

Orosházán az 1800-as évek második felében a megindult polgárosodás eredményeként, megjelent a saját, a helyi újság- és könyvkiadás is. A lapkiadói tevékenység ekkor a megalakult nyomdák mellett jött létre, a könyvkiadás inkább magánkezdeményezésre történt, bár a könyvek kiadása nem igazán jellemző ekkor még. A kevés szám ellenére, 19 századi könyvek fontos eseményei a település szellemi életének, s leginkább a lelkészek áldásos munkáját dícséri. Számbeli nagyságuk szerény, de a város krónikás történelme miatt igen fontosak, hiszen ezekben őrződött meg az itteni történelem. Ezek a művek: Balassa Pál:
A 19. századi újságok ezek voltak:
A 20. század
Orosházán 1945 után a könyvkiadás gyakorlata különösen 1948-as esztendőt követően jelentősen megváltozott. Korábban különösen a két világháború közötti időben az orosházi nyomdák gyakorlata volt a könyvkiadás is. Főleg helyi jellegű kiadványok kerültek ki a nyomdákból a rendszeresen megjelenő heti- és napilapok mellett. Az 1950-es évektől gyakorlatilag a '80-as évek derekáig a könyvkiadás szigorú engedélyezési procedurához volt kötve. Az engedélyeket általában a Megyei Tanács Művelődési Osztálya adta ki, lektori vélemények alapján. A békéscsabai irodalmi élet, a Kner Nyomda jelenléte, az Új Auróra, és utóda a Bárka irodalmi folyóiratok köré csoportosuló alkotók számára több szerencsés publikálási lehetőség nyílt. Orosháza ilyen téren inkább visszahúzódó volt, kiemelkedőt csupán Nagy Gyula tevékenysége volt, bár a Városi Tanács finanszírozta a könyvek megjelenését, de inkább azokat, amelyek a szocializmus diadalát hirdették. Ekkor - a 70-es években - megindult a termelövetkezetek történetét bemutató könyvek iránti igény. Ezeket a termelőszövetkezetek finaszírozták, a szerzőket megkeresték és felkérték és szerző tiszteletdíjakat is fizettek. Igy jelent meg az Új Élet termelőszevetkezet két könyve (Tóth Lajos munkája), A Dózsa termelőszövetkezet története, két kötetben (Fülöp Béla munkája) A jelentősebb alkotók (vagy mondhatni szerencsésebbek az országos könyvkiadók gyakorlata szerint jelentették meg műveiket a 80-as években inkább (Pl. Csizmadia Imre és Repka János paraszti önéletrajzírók). A helyi jellegű kiadványok így meglehetősen háttérbe szorultak, néhány periodika, mint a Gyűjtők klubjának évkönyvei jelentek meg általában stencilezett formában, illetve a Városi Tanács jelentett meg munkákat ( mint a Szántó Kovács János Múzeum Évkönyvei, az Orosháza monográfia I-II. kötete, de ezek is szigorű engedélyezési eljáráshoz voltak kötve.) Iskolai évkönyvek több évtizedes visszaszorítása után időnként sikerült a Táncsics gimnáziumnak feléleszteni a hagyományt, bár hosszú engedélyezési eljárások elözték meg kezdetben az ilyen könyvek kiadását is.
1990-től gyökeres változás történt. Helyi kiadók alakultak vagy intézmények civil szervezetek is vállalkoztak könyvkiadásra és pezsgő szellemi élet csírái kezdtek kibontakozni, de mindez hamar meg is fulladt. kiderült, hogy Orosháza még nem eléggé befogadó ilyen téren, tehát a könyvkiadások saját lábukon nem tudtak nem tudtak megállni, mert nem volt és még ma sincs ( vagy még inkább nincs) könyvenként legalább 1000-1500 fős vásárló közönség, ami már szerényen eltartana egy könyvkiadási vállalkozást talán . Könyvet kiadni ma is csak erős anyagi támogatással jelent, valójában kifizetővé tenni nem lehetett. Ilyen módon általában nincsen szerzői tiszteletdíj s, s további kiadásokhoz való anyagi forrás gyűjtése sem valósul meg. A helyi kiadványok leginkább ajándékozás útján terjednek, amit egy réteg el is vár, hogy kapjon belőle, bár általában ők ezt követően néhány példányt vásárolni is szoktak. Egy könyv ára bonyolult összetevők sorából áll. Ebből a legfontosabbak: nyomdai előkészítés, nyomdaköltség, korrektor, kereskedői jutalék, adó, -áfa, kulturális járulék, esetleg szállítás, postaköltségek. stb.
I. A Szántó Kovács János Területi Múzeum kiadványai az elmúlt évtizedekben
- Az orosházi tanyavilág átalakulása c. 1985. kiadja: Orosháza Város Tanácsa
- „ Kiskarácsony, Nagykarácsony…” c. Adventi népszokások Orosházán és környékén. 2003. Szerk.: Erostyák Zoltán András

- Fekete bőr, fehér lélek c. Lakatos Tibor és Lukács Béláné versei 2004. Szerk.: Verasztó Antal
- Darvas József Irodalmi Emlékház Orosháza c. 1986. kiadja: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága
- Darvas József emlékezete c. 2002. Szerk.: Zilahi Lajos
- In: Az Alföld nehéz hűségében. Dolgozatok a 75 éves Szabó Ferenc tiszteletére c. Szerk.: Bárdos Zsuzsa
Orosháza, 2010.
- Szenzációs Orosháza. Bulváros társadalomrajz a 20. század első évtizedeiből c.
A híreket válogatta, gondozta, illetve szerkesztette: Erostyák Zoltán
Orosháza, 2010.
- Szántó Kovács Múzeum Évkönyve 6. Szerk.: Rózsa Zoltán 2003.
- Szántó Kovács Múzeum Évkönyve 7. Szerk.: Rózsa Zoltán 2005.
- Szántó Kovács Múzeum Évkönyve 8. Szerk.: Rózsa Zoltán 2006.

II. Táncsics Mihály Gimnázium kiadványai:

III: József Attila Általános Iskola, )
IV. Helios Produceri Iroda:
Magánvállalkozásként alakult 1990-ben és 1998-ig működött, amikor tevékenységét megszüntetni kényszerült a veszteséges tevékenységek miatt. Tulajdonosa: Fülöp Béla volt, s leginkább könyvkiadással foglalkoztak, a helyi könyvkiadás fellendítésére jött létre. Több sorozatot indított: "A Hónap könyve", "Lírai barangoló", s sorozaton kívüli munkák. Az iroda jelentette meg 1990. decembere és 1997. májusa között A HÓNAP című kulturális közéleti magazint is, kezdetben 1000 majd 500 példányban. Néhány évig működtette az ORTT frekvencia pályázatán elnyert frekvenciasávban (88,6.) a Rádió '47 helyi adót is, 1994- től az 1998-as esztendő végéig.
Helios Kiadó ( magánkönyvkiadás - 1991-ben alapítva a kiadó s 1997-ig működött))
Kiadott könyveink, melyek szerkesztője Fülöp Béla volt.
(A Hónap könyvei sorozat - szerkesztette Fülöp Béla)
1- Fülöp Béla - Hétköznapok (publicisztikai írások)
2. Verasztó Antal: Időrák (publicisztikai írások)
3. Benedek Zoltán - Nagykároly (kismonográfia Nagykároly várostörténet)
4. Benedek Zoltán: Érmellék (monográfia)
5 - 6. Fülöp B., Fülöp Csaba, Pleskó Ilona, Somi Éva : Irodalmi feladatgyújtemény középiskolásoknak I. és II.
7. Nagy Pálné, Pribékné Pataki Judit, Kulcsár László, Kulcsár Lászlóné, Laskovicz Júlia, Forman Istvánné:Összefoglaló nyolcadikosoknak matematikából, fizikából, biológiából és számítástechnikából - segédtankönyv)
8. Faragó Istvánné: Felvételi a középiskolába magyar nyelv és irodalomból (segédtankönyv)
9. Fülöp Béla: Mementó( a II. világháboró orosházi hősei)
10. Domoki József: Kisvárosi panoptikum (tollrajzok). 1999.
11. Harasztosi Lujza (Fülöp Béla): 111 Sikeres leves
12. Harasztosi Lujza (Fülöp Béla): 111 Gombás étel
13. Fülöp Béla: Orosháza és környéke (útikalauz)
14. Fülöp Béla: Gyopárosfürdő (fürdőtörténet és útikalauz)
15. Fülöp Béla - Keller József: A gimnázium története Orosházán 1933-1986
16. Verasztó Antal: 50 éve meghúzott csavarok - Az orosházi Vasműanyag története
17. Verasztó Antal _ Zomba - Orosháza kapcsolattörténete
18. Elek László: Három portré (Justh Zsigmond, Eötvös József, Jászai Horváth Elemér
19. Elek László: Meditáció Justh Zsigmondról, az emberről, az íróról
20. Verasztó Antal: Az orosházi szárazmalmok, szélmalmok nyomában (1744- 1891) 2000.
LÍRAI BARANGOLÓ SOROZAT - (SZERKESZteTTE FÜLÖP BÉLA)
1. Kádár Ferenc: Röghöz kötve - versek
2. Dán Judit: Versek
3. Bodicsi Zsuzsanna: Hajnalkérlelő (versek)
4. Váli József: Látlelet (versek)
5. Sróth Ödön: Visszajelzések (versek)
6. Fülöp Béla: Fenyő a Hegyen (versek)
7.Sass Ervin: Sziklákat görgető bogarak (versek)
8. Gonda Géza Tamás: A Hold átka alatt (versek)
9. Kánya Éva: Kő-kövi versek (mondókák)
10. Witt Márta: A vágyak romjain (versek)
11. Balogh Örse: Hazajöttem (versek)
A Helios Kiadó gondozásában megjelent mintegy 31 könyv. Azt követően kisebb mennyiségben a Helios Alapítvány folytatott könyvkiadási tevékenységet, ami napjainkban is tesz.

V. Kulturális Kapcsolatok Egyesülete: (5900 OROSHÁZA, KOSSUTH LAJOS UTCA 14-16. I./4.)
KÖNYVEK, ALBUMOK ÉS EGYÉB KIADVÁNYOK:
1 A Jelen, Orosházi Almanach 2001, 102 p. Szerkesztette: Sass Ervin ,Felelős kiadó: Gonda Géza ,Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete .Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Nyomtatás, kötés: INICIÁLÉ Bt. , Felelős vezető: Prozlikné Bor Gabriella , ISSN 1587-883 X , Orosháza, 2001.
2. A Jelen, Orosházi Almanach 2002, 154 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , A kéziratot gondozta: Bertáné Halász Edit , A borítón Alexin Andor Bille-ház című linója , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Nyomtatás, kötés: INICIÁLÉ Bt. , Felelős vezető: Prozlikné Bor Gabriella , ISSN 1587-883 X , Orosháza, 2002.
3. A Jelen, Orosházi Almanach 2003, 154 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , A kéziratot gondozta: Bertáné Halász Edit , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete ,Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Nyomtatás és kötés: INICIÁLÉ Bt. Orosháza , Felelős vezető: Prozlikné Bor Gabriella , ISSN 1587-883 X , A borítón Török István grafikája: Orosháza, Nagyatádi telep , Orosháza, 2003.
4. A Jelen, Orosházi Almanach 2004, 180 p. , Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Nyomtatás és kötés: INICIÁLÉ Bt. Orosháza , Felelős vezető: Prozlikné Bor Gabriella , ISSN 1587-883 X , A borítón Kett Groza Ioan aradi festőművész grafikája , Orosháza, 2004.
5. A Jelen, Orosházi Almanach 2005, 176 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Készült: a Garmond 2000 Kft. Szeged gondozásában ,Nyomdavezető: Kinyik Erika , ISSN 1587-883 X , A borítón Őze István grafikája: Orosháza, új posta Orosháza, 2005.
6. A Jelen, Orosházi Almanach 2006, 136 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Szeged gondozásában , Nyomdavezető: Kinyik Erika ISSN 1587-883 X , A borítón az orosházi postabélyegző 1847-ből , Orosháza, 2007.
7. A Jelen, Orosházi Almanach 2007-2008, 132 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Felelős kiadó: Gonda Géza , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Készült: a Garmond 2000 Kft gondozásában , Nyomdavezető: Módra Zsolt , ISSN 1587-883 X , A borítón az orosházi Kossuth-tér száz évvel ezelőtt. (Korabeli postai levelező-lap Koszorús Oszkár gyűjteményéből) , Orosháza, 2009.
8. A Jelen, Orosházi Almanach 2009, 152 p. Szerkesztette: Sass Ervin , Technikai szerkesztő: Kőszegi Barta Kálmán
Felelős kiadó: Gonda Géza . Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában
Nyomdavezető: Módra Zsolt , A borítón „Dudás az ev. Toronyban”. , (Korabeli postai levelező-lap Koszorús Oszkár gyűjteményéből) , ISSN 1587-883 X , Orosháza, 2010.
9. Verrasztó Gábor: A Nagymágocsi Kastély, 117 p. Megjelent az „Orosházi Könyvek” sorozatban, első kötet ,Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában , ISBN 963 87048 4 5 , Orosháza. 2006.
10. Verrasztó Gábor: Rezes-Molnár Lajos – Egy orosházi festőcsalád története, 202 p. Megjelent az „Orosházi Könyvek” sorozatban, második kötet , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában , ISBN 963-06-1108-2 , Orosháza, 2006
11. Lovay Zsuzsanna: Thék Endre (1842-1919) , Írta, a képeket és a dokumentumokat válogatta: Lovay Zsuzsanna
Fotók: Kolozs Ágnes , Színes felvételek: Tőke Béla , Borítón: Thék Endre, 1909 körül (Szántó Kovács János Múzeum, Orosháza, Itsz: 85.8) , Megjelent „az Orosházi Könyvek” sorozatban, harmadik kötet) , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza , A könyv megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. , ISBN 978-963-87048-5-6 , Nyomdai előkészítés: Atelier 21 Kft. , Nyomás: PharmaPress Kft. , Orosháza, 2007.
12. Tóth István fotóművész, 56 p. (Az album a művész 100. önálló kiállításának – Orosháza PMK - alkalmára jelent meg.)
Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza egyesületi elnök , Nyomás és kötés: Petőfi Nyomda és Csomagolóanyag-ipari Rt. , Felelős vezető: Sebesvári László vezérigazgató , Orosháza, 1995.
13. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders) Művészeti Album, 52 p. , Az album kiadása a Phare CBC program támogatásával valósult meg. . Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza
Készült: a Pergamen Nyomdaipari Kft. Gondozásában , ISBN 963 216 324 9 , Orosháza, 2004.
14. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders) Képzőművészeti Album, 60 p. Az album kiadása a 2003-as Phare CBC program támogatásával valósult meg. Szerkesztette: Dr. Olasz Sándor irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem , Dr. Serban Dimitru egyetemi docens, Temesvári Tudományegyetem , Dr. Kocsis Rudolf egyetemi adjunktus, Temesvári Tudományegyetem , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza
Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában , ISBN 963 87048 0 2 , Orosháza, 2006.
15. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders), Fotóművészeti album, 60 p. ,, Az album kiadása a 2003-as Phare CBC program támogatásával valósult meg. Szerkesztette: Dr. Olasz Sándor irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem Dr. Serban Dimitru egyetemi docens, Temesvári Tudományegyetem Dr. Kocsis Rudolf egyetemi adjunktus, Temesvári Tudományegyetem , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza ,ISBN 963 87048 1 0 , Orosháza, 2006.
16. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders), Szakmai kötet, 60 p. ,(A Phare CBC program keretében az orosházi és az aradi konferencia előadásai.) , A kötet kiadása a 2003-as Phare CBC program támogatásával valósult meg. , Szerkesztette: Dr. Olasz Sándor irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem , Dr. Serban Dimitru egyetemi docens, Temesvári Egyetem , Dr. Kocsis Rudolf egyetemi adjunktus, Temesvári Egyetem , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza , ISBN 963 87048 2 9 , Orosháza, 2006.
17. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders), Fotóalbum, 112 p. , Az album kiadása az INTERREG IIIA (HURO0602/036) támogatásával valósult meg. , A kötetet gondozta: Veres Ildikó , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Felelős kiadó: Gonda Géza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Nyomdájában , ISBN 978-963-87048-9-4 , Orosháza, 2008.
18. Művészet Határtalanul (Arta Fara Hotare, Art Across Borders), , Szakmai kötet az előadásokról, 80 p. , A kötet kiadása az INTERREG IIIA (HURO0602/036) támogatásával valósult meg. , A kötetet gondozta: Veres Ildikó , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Felelős kiadó: Gonda Géza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Nyomdájában , ISBN 978-963-8748-8-7 , Orosháza, 2008.
19. Végh Károly: Rajki László szobrászművész retrospektív albuma (válogatás), 120 p. , Könyv- és borítóterv: Rajki László
Fotó: Rajki László és Fehér Béla , A kötetet gondozta: Csányiné Kádár Tünde , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős kiadó: Gonda Géza , Készült: a Garmond 2000 Kft. Nyomdájában , Felelős vezető: Módra Zsolt , ISBN 978 963 87048 7 0 , Orosháza, 2008.
20. Sass Ervin: Merre Hé? (versek), 60 p. A borítón és a kötetben: Ioan Kett-Groza aradi festőművész grafikái. ,Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete , Felelős Kiadó: Gonda Géza , Nyomdai előkészítés: Bacsa András , Nyomtatás és kötés: Garmond 2000 Kft. Szeged , Felelős vezető: Kinyik Erika , ISBN 963 87048 3 7 , Orosháza, 2006.
21. Művészet Határtalanul (Hírlevél), 4 p. , 2005.november, 1. szám , Támogató: a 2003-as Phare CBC Magyar – Román Közös Kisprojekt Alap , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza
22. Művészet Határtalanul (Hírlevél), 4 p. 2005. november, 2. szám , A fotókat Gyeviki János és Nagy István készítette (Nicolás Muller Fotóklub Orosháza) , Támogató: a 2003-as Phare CBC Magyar – Román Közös Kisprojekt Alap , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza
23. Művészet Határtalanul (Hírlevél), 4 p. , 2005. december, 3 szám , Támogató: a 2003-as Phare CBC Magyar – Román Közös Kisprojekt Alap , Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza
24. Művészet Határtalanul (Hírlevél), 2006. , Támogató: a 2003-as Phare CBC Magyar – Román Közös Kisprojekt Alap
Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza


Művészet Határtalanul (Hírlevél), 4 p.

2006. március, 5. szám

Támogató: a 2003-as Phare CBC Magyar - Román Közös Kisprojekt Alap

Projektvezető: Gonda Géza

Projekt koordinátor: Fülöp Zsolt

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Orosháza

- 6 -


Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész (katalógus magyar és angol nyelven), 20 p.

/A katalógus a 2004. október 19.-én az orosházi Városi Képtárban megrendezett, Schéner Mihály alkotásait bemutató kiállítás alkalmából került kiadásra./

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Pergamen Nyomdaipari Kft. Gondozásában

Fotó: Szűcs László

ISBN 963 217 094 6

Orosháza, 2004.


Kerti Tárlat, Orosháza, Könd utca 32. (Katalógus magyar és angol nyelven), 20 p.

Szerkesztette: Szőke Barbara

Fordítás: Zoltán Erika

Design: Fabó

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza egyesületi elnök

Támogató: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

Orosháza, 2004.


Kass Eszter (leporelló), 4 p.

/A kiadvány 2005. szeptember 16.-án, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából került kiadásra./

Címlapon: Áramlat (olaj, vászon) 1999

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Garmond Kft. Gondozásában

Orosháza, 2005.


Kass János Kossuth-díja grafikusművész (katalógus), 8 p.

/A kiadvány 2005. szeptember 16.-án, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából került kiadásra./

Címlapon: Cantata Profana, 1970, rézkarc

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában

Orosháza, 2005.


IDÉZET, (leporelló)

/Pataki Ferenc festőművész IDÉZET című kiállítása, Orosháza Városi Képtár 2005. október 14-27./

Címlap: Fiókát fölnevelni, 2000 akril 42x32

Portréfotó: A művész Szent Györgyös portréja, 2004

Fotó: Bézi László

Portréfotó: Bús Csaba

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Orosháza, 2005.




Horváth Márton üvegművész (katalógus), 8 p.

/A kiadvány 2005. október 28.-án, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából került kiadásra./

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában

Orosháza, 2005.


Polgár Rózsa Kossuth-díjas gobelin művész (katalógus), 8 p.

/A kiadvány 2006. március 8.-án, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából került kiadásra./

Címlapon: Szabadság, részlet (gobelin, gyapjú, pamut, selyem)

Kiadja: a kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Orosháza, 2006.


Száznyolcvan év tévúton, Fotó- és filmtörténeti kiállítás, (leporelló magyar és angol nyelven)

/A kiadvány a 2006. március 17.-én az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás – dr. Kürthy Csaba gyűjteményéből - alkalmából került kiadásra./

Címlap: Lloyd (1908), 9x12 cm (álló)

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Garmond 2000 Kft. Gondozásában

Orosháza, 2006.


Brighton & Hove Camera Club (leporelló magyar és angol nyelven)

/A kiadvány a 2006. április 21.-én az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából jelent meg./

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Nyomás: Garmond 2000 Kft.

Orosháza, 2006.


Fülöp Ilona (leporelló)

/A kiadvány a 2006. szeptember 15. és október 2. között, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából jelent meg./

Előszó: Kass János Kossuth-díjas grafikusművész

Címlapon: Fülöp Ilona - Remény

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Nyomás: Garmond 2000 Kft.

Orosháza, 2006.






Vida Zsuzsa (katalógus), 20 p.

/A kiadvány a 2006. december 15. és 2007. január 10. között, az orosházi Városi Képtárban rendezett kiállítás alkalmából jelent meg./

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Orosháza, 2006.


Fajó János, Ellipszisek, (leporelló)

/Városi Képtár, Orosháza, 2007.05.05 – 2007.06.07./

Címlap: Ellipszisek, 2005, Szerigráfia, 22/22, 70x50 cm

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Készült: a Folpress Nyomdában, Budapesten, 500 példányban

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram


Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, fise, (katalógus), 16 p.

/A kiadvány a 2008. június 24. – augusztus 8. között Orosházán a Művészetek Házában rendezett kiállítás alkalmából jelent meg./

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Orosháza, 2008.


Eszköz – Rendszer – Váltás, Gyuró István grafikusművész, (leporelló)

Fotó: Molnár Attila

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Támogató: Nemzeti Kulturális Alapprogram

Készült: Garmond 2000 Kft.

Orosháza, év nélkül


Képtár Füzetke Gyerekeknek, (leporelló)

Készítette: Tóth Nóri

Kiadja: a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete

Felelős kiadó: Gonda Géza

Támogató: Mobilitás Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Orosháza, év nélkül

VI. Helios Alapítvány:
Magánkönyvkiadás:
Az evangélikus egyház könyvkiadása:

VII. A PETŐFI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS A PETŐFI KULTURÁLIS KHT KIADVÁNYAI
1980. AUGUSZTUS 01.–1990. JUNIUS 30.&2006. FEBRUÁR 01.–2007. AUGUSZTUS 31. KÖZÖTT




JUHÁSZ BALÁZS GYŰJTŐKLUB ÉVKÖNYV


Az Orosházi Juhász Balázs Gyűjtőklub Évkönyve 1982-83, 118 p.

Szerkesztette: Koszorús Oszkár

Lektorálta: Fülöp Béla és dr. Krupa András

A borítót tervezte: Szlotta András

Kiadja: a Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: az ÜM. 07. Orosházi Üveggyár Házinyomdában, 214/85

A nyomdai munkát végezte: a Gutenberg Szocialista Brigád

Orosháza, 1985.


Az Orosházi Juhász Balázs Gyűjtőklub Évkönyve 5. 1984-1985, 152 p.

Szerkesztette: Koszorús Oszkár

Lektorálta: Bánlaky Pál

A borítót tervezte: Szlotta András

Kiadja: a Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza

Engedélyszám: 0230-6271

Készült: az ÜM.Orosházi Üveggyár Házinyomdájában 1988/177

Orosháza, 1987.



KÖNYVEK


Lengyel András: Egy nagy magyar fotográfus: Müller Miklós

Sorozat szerkesztő: Gonda Géza

A fotókat válogatta: Gonda Géza és Lengyel András

Lektorálta: Albertini Béla és Vincze István

A kötet az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ és a Petőfi Művelődési Központ közös gondozásában jelent meg.

Felelős kiadó: dr. Tóth Sándor, az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ elnöke

ISBN 963-01-9201-9

Készült: a Békés megyei Könyvtár nyomdájában

Szedés: Csapó és társai Informatikai Kft., Szeged

Engedélyszám: 57514

Orosháza, 1989


Verasztó Antal: Megkezdett Beszéd (versek), 50 p.

Sorozatszerkesztő: Gonda Géza és Koszorús Oszkár

A kötetet szerkesztette: Sass Ervin

Lektorálta: Dér Endre és Sass Ervin

A kötetben fekete-fehér fotókon Verasztóné Ádász Katalin fafaragásai.

Borítóterv: Fülöp Ilona

Fotó: F. Varga Mária

Engedélyszám: 43993

ISBN 963-01-7059-0

Kiadja: az Orosházi Művészetbarát Közművelődési Egyesület és a Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Békés Megyei Könyvtár Nyomdájában a szerző által aláírt 200 példányban.

Orosháza, 1986.


Csizmadia Imre: Holnapok és tegnapok (versek), 32 p.

Sorozatszerkesztő: Gonda Géza és Koszorús Oszkár

A kötetet szerkesztette: Ördögh Szilveszter

Lektorálta: Korin Géza és Ördögh Szilveszter

Borítóterv: Fülöp Ilona

Illusztráció: Csizmadia Margit

Fotó: Fehér Béla

Engedélyszám: 45 180

ISBN 963-03-2393-1

Kiadja: az Orosházi Művészetbarát Közművelődési Egyesület és a Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült: a Békés Megyei Könyvtár Nyomdájában 200 számozott példányban

Orosháza, 1986.


E. Kovács Kálmán:………………………………………….

……………………………………………………………..


Verasztó Antal: Őszi füstjelek (versek), 92 p.

Illusztráció: Fülöp Ilona

A borítón Szénási Mihály grafikája.

ISBN 963 04 0138 x

Kiadja: a Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza

Készült. A Békés megyei Könyvtár nyomdájában 500 (25 számozott) példányban.

Orosháza, 1990.


1956 EMLÉKEZETÜNKBEN (tanulmányok), 74 p.

Szerkesztette, szakmailag ellenőrizte: Erostyák Zoltán András

Szerkesztésben közreműködött: Füvesi Sándor, Kasuba István

Nyomdai munkák: Paulik és Társa Bt.

Felelős vezető: Paulik Béla

Kiadja: a Petőfi Kulturális kht. és a Szántó Kovács János Területi Múzeum

Felelős kiadó: Gonda Géza

ISBN 978-963-06-1803-8

Orosháza, 2006.


Kasuba István: A Hadak útján „Felettünk lángol az ég”, 160 p.

Interjúkat készítette: Kasuba István

Képeket digitalizálta: Szente Károly

Gyűjtésben részt vett: Nádasdy Zsuzsa, Keligerné Nyerges Erika és Dohányos András

Katonai szakértő: Juhász Pál nyugalmazott alezredes

Lektor: Baráth Lajos

Fordítás: Stenczer Péter

Kiadja: Petőfi Kulturális Közhasznú Társaság

Felelős kiadó: Gonda Géza ügyvezető

Készült a Grundtvig 2 program keretében 300 példányban magyar és angol nyelven.

Tipográfia: Hunyadvári András

Nyomás és kötés: LINOTYPE Bt. Gyula

ISBN 978-963-06-2482-4

Orosháza, 2007.

EGYEBEK


Nézőpont /1. szám/ (Gondolatok, vélemények, pillanatképek az orosházi Petőfi Sándor Művelődési Központ életéből), 8 p.

Felelős szerkesztő: Bertáné Halász Edit

Kiadja: az orosházi Petőfi Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza igazgató

Engedélyszám: 44/1986

Készült: a Petőfi Nyomda szarvasi üzemében (87.0352)

Orosháza, 1987.


Nézőpont /2. szám/ (Az orosházi Petőfi Sándor Művelődési Központ műsorfüzete és tájékoztatója), 12 p.

Felelős szerkesztő: Bertáné Halász Edit

Kiadja: az orosházi Petőfi Sándor Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza igazgató

Intézményi engedélyszám: 182-1/1987

Készült: a Petőfi Nyomda szervasi üzemében (87.1160)

Orosháza, 1987.


Nézőpont /3. szám/ (Kulturális folyóirat), 12 p.

Felelős szerkesztő: Bertáné Halász Edit

A borítót tervezte: Fülöp Ilona

Kiadja: az orosházi Petőfi Sándor Művelődési Központ

Felelős kiadó: Gonda Géza igazgató

Intézményi engedélyszám: 182-1/1987

Készült: a Petőfi Nyomda szarvasi üzemében (90.3992)

Felelős vezető: Hornok Péter

Orosháza, 1990.

Nincsenek megjegyzések: