2010. szeptember 13., hétfő

Ribár János: evangélikus lelkész, választás szerint esperes
1947. március 27-én született Csanádapácán. Az általános iskola után az orosházi Táncsics Gimnáziumban szerzett érettségit 1965-ben. Kiutat keresve az akkori totalitárius társadalom értelmet bénító valóságából küzdelmes szellemi útkeresés után 1966. őszétől az akkor Evangélikus Teológiai Akadémiának nevezett egyházi intézmény (ma Hittudományi Egyetem) diákja lett.
1971-től segédlelkész Szegeden, 1973-ban eisenachi diák (NDK), majd hazajövetele után Budapest Pesterzsébeti segédlelkész. Első önálló szolgálati helye 1975. decemberében kezdődött, amikor a ceglédi evangélikus egyházközség hívta meg parókus lelkészi szolgálatra. Ezekben az években kezdte meg a tanatológiai (haláltudomány) kutatásait, és számos (Kossuth) rádió és TV műsorban vett részt (1983 során készült el az MTV-nél a „Meneto mori” 4 részes sorozat, amelyet 1984. elején vetített a magyar televízió.)
1983. október végétől újra Szegeden, de ekkor már önálló parókus lelkész. Közéleti szereplése élénk, főleg a média foglalkoztatja a tanatológia miatt.
1984-85.: Tübingenben (NSZK) folytatta teológiai tanulmányait, speciális területe a mélylélektanon tájékozódó poimenikai (lelki gondozási) kérdések. 2 szemesztert töltött Tübingenben.
1992-ben Békéscsabára került, a rendszerváltás elején itt az evangélikus gimnázium szervezéséből vette ki a részét.
1993. november 28-tól kezdődően orosházi lelkész, vagyis éppen 15 esztendeje. 1995-ben a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye gyülekezetei esperessé választották meg. 2000-ben újra választották, és a 6 éves ciklus után 2006-ban harmadszorra is megválasztották az esperesi tisztségre, amely az Evangélikus Egyházban a püspök közvetlen munkatársát jelenti. A Déli Kerületben 5 esperes van.
Gyülekezeti lelkészként Orosházán a leghangsúlyosabb ténykedési területe az oktatás, az evangélikus általános iskola, majd gimnázium munkájának a segítése. Azon fáradozott Orosházán a 90-es évek közepén, hogy az iskola külseje is megváltozzon. Ekkor került sor a nagy építkezésre, új emelet került az iskola épületére.
1994. tavaszán indította el az egyházközség periódikus lapját, a Harangszó újságot, amely immáron messze túl az orosházi határon ismert.
Egy cikluson keresztül – 1994-1998. – között városi képviselő.
2002 ősze óta pedig, immáron második ciklusban, Békés Megye Képviselőtestülete „Etnikai, Nemzetiségi, Kisebbségi, Vallásügyi és Ifjúsági Bizottságának” un. külsős tagja.
Orosháza ismertségét sokféle egyházi eseményen keresztül is elősegítette. 2001. augusztus 18/19-én Orosházán volt az Evangélikusok III. Országos találkozója, amely 3000 vendéget jelentett egyszerre a városnak.
Itt alakult meg a MAEK nevű szervezet: a határainkon túli Magyar Evangélikusok Közössége, majd Egyesülete.
Itteni szolgálata alatt többször került sor országos rádiós és tv-és istentiszteletre, ami szintén a város nevét öregbítette határokon belül és kívül.
Író ember, országos egyházi lapban írt publicisztikáját 2007-ben kötetben adta ki a helyi gyülekezet és püspöki kerület.
A publicisztikán kívül számos – tanatológiai – tudományos dolgozat szerzője, és mind a mai napig sok helyre hívják előadásokra.
A helyi közéletből is kiveszi a részét. Az egyházközségben végzett munka áttételesen a város javát is szolgálja.
Ösztöndíjai, külföldi tanulmányútjai: Eisenach, 1973, Tübingen 1984/85. Erlangen 1990.
Könyvei:
1. „Ne félj, csak prédikálj…”. 2007-ben jelent meg egy gyülekezeti / egyházi kiadvány az írásaiból
2. Számos folyóiratban jelentek meg írásai, melynek gyűjteményi felsorolása elkészítésre vár
3. Orosházi Harangszó - az orosházi evangélikus egyház időszaki folyóiratának főszerkesztője 1994-től

(Jegyezte Fülöp Béla, Ribár János közlései alapján)

Nincsenek megjegyzések: